1. Yeni tebliğe göre UTTS ertelendi mi?
Hayır ertelenmedi, sadece kapsamı genişletildi. Ertelenmeyen kısım: UTTS’nin zorunlu başlama tarihi 1 Ocak 2025 olup, 31 Aralık 2024’e kadar akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine Taşıt Tanıma Okuyucuları taktırmaları, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara ise Taşıt Tanıma Birimi takılması zorunludur. Yeni eklenen kısım: Halihazırda Taşıt Tanıma Sistemlerine dahil olan tüm bireysel taşıtlara 30 Haziran 2025’e kadar TTB taktırma zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren satın alınacak hem bireysel hem ticari tüm sıfır taşıtlara, UTTS’ye dahil olma ve bu sistem kapsamında TTB taktırma zorunluluğu getirilmiştir.
2. TTS üzerinden ikmal için yeni cihaz siparişi verelim mi?
Mevcut tüm TTS cihazlarınızı 31 Aralık 2024 tarihine kadar kullanılabilirsiniz. Dolayısıyla yeni cihaz siparişi verebilirsiniz. Ancak hatırlatmak isteriz ki UTTS kapsamında Taşıt Tanıma Birimi’nin (TTB) kullanım yükümlülüğü 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla başlayacaktır. Bu süreçte yeni TTS cihaz siparişi vermek isterseniz montaj gerektirmeyen dijital çözümümüz Shell SmartPay veya Akıllı Anahtarlık tercih etmenizi öneriyoruz.
3. Mevcut müşterilerin Akıllı Halka cihazlarını şimdiden Akıllı Anahtarlık ile değiştirmek doğru olur mu?
Araç cihaz montajları henüz başlamamış olup, mevcut tüm TTS cihazlarınızı 31 Aralık 2024 tarihine kadar kullanılabilirsiniz. Dolayısıyla Akıllı Halka cihazlarının şimdiden Akıllı Anahtarlık ile değiştirilmesine gerek bulunmamaktadır.
4. Darphane cihazları ile mevcut sistemimiz nasıl entegre olacak, sistemlerde değişiklik yapılacak mı?
TTS ve diğer ürünlerimiz olan Pratik Kart veya Partner Card üzerinden ikmali gerçekleştirilen tüm cihazlarımızın, hizmetlerimizin ve teknik altyapımızın UTTS ile entegre olması için çalışmalarımız devam ediyor. Süreç ilerledikçe ve teknik altyapı gereklilikleriyle ilgili Darphane’den bize bilgi geldikçe, biz de size ileteceğiz.
5. TTS cihazları tamamen değişecek mi? / Akıllı Halka kullanımı devam edecek mi? Akıllı Anahtarlık ve Akıllı Halkalar iptal olacak mı ?
Akıllı Anahtarlık ve SmartPay kullanımı devam edecektir. Araç depo kapağına takılacak TTB ile Akıllı Halka teknik olarak eş zamanlı çalışamamaktır. TTB montajını yapacak montaj firması önce Akıllı Halka’yı sökecektir. Bu nedenle Akıllı Halka kullanıcılarının TTS üzerinden ikmale devam edebilmeleri için montaj işlemi sonrası mutlaka bize bilgi vermeleri gerekmektedir. Bu süreçlerle ilgili sizlere detaylı bilgiyi montaj süreci başladığında ileteceğiz.
6. TTB taktırdım ve Akıllı Halka söküldü. UTTS kurulmamış bir istasyona gittiğimde TTS üzerinden ikmal yapabilecek miyim?
Tüm istasyon ağına montaj yapılması zaman alacağından, geçici çözüm olarak montaj gerektirmeyen dijital çözümümüz Shell SmartPay veya Akıllı Anahtarlık ile TTS üzerinden ikmal yapabilirsiniz.
7. Araç cihaz montajları ne zaman başlayacak?
Darphane’den iletilen bilgiye göre Kasım ayı içerisinde UTTS web sitesinde araç montajları için talep alanı açılacağı belirtilmektedir. Ancak araç cihaz ve istasyon montajları henüz başlamamıştır. TTB tedariği ve cihaz montaj tarihi netleştiğinde, yetkili montaj firması ve süreçle ilgili sizlere gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeyi mutlaka yapacağız. Gönderdiğimiz iletişimleri takip etmeniz cok onemli.
8. Montaj bekleme süresince geçici çözümler olacak mı?
Firmaların araçlarına TTB montajı yapıldıktan sonra, istasyonlarda UTTS montajı tamamlanıncaya kadar TTS üzerinden kolay ve rahat yakıt almaları için SmartPay veya Akıllı Anahtarlık kullanımı gerekmektedir.
9. Cihazları müşteriler Darphane’den mi sipariş edecek?
Sipariş ve ödeme UTTS sayfasından olacak. ‘Taşıt Sahipleri’ alanına tıklandığında bir hesap açılacak. Başvuru ve ödeme oradan yapılacak.
10.UTTS cihaz ücreti ne kadar, kim karşılayacak?
Bu ücret yıllık mı olacak yoksa bir defalık mı? Cihaz fiyatının araç başına 1.810TL + KDV ve bir seferlik ödeme olduğu, ancak yerinden söküldüğünde çalışmayacağı ve tekrar alınması gerektiği bilgisi Darphane tarafından paylaşıldı.
11. Shell, firmamıza ait araçlar için TTB cihazlarını bizim adımıza sipariş edip alabilir mi?
Şirketlerin mutlaka UTTS web sitesine kayıt olması ve sipariş için açılacak talep alanına şirketinize/araçlarınıza ait bilgileri girmesi ve aynı alandan montaj firması seçerek cihaz siparişi vererek ödeme yapması gerekmektedir. Akaryakıt firmalarına arayüz verilmemiştir. Dolayısıyla akaryakıt firmaları firmalar adına cihaz alamamaktadır. Tekrar hatırlatalım; Cihaz montaj süreci netleştiğinde, yetkili montaj firması ve süreçle ilgili sizlere gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeyi yapacağız.
12. Pratik Kart ve Partner Card operasyonu bitecek mi?
Bu ürünlerimizin kullanımı mevcut haliyle devam edecek olup, UTTS ile entegrasyonu yapılacaktır. TTB takılan şirket aracı istasyona gidip istasyon çalışanına mevcut süreçte olduğu gibi kartını verecek ve yakıt ikmaline devam edecektir. Bu noktada önemli olan yakıtın UTTS adasından yapılmasıdır.
13. Müşterilerin dönemsel olarak çalıştırdıkları kiralık araçlar nasıl olacak?
Kiralık araçlarla ilgili Darphane’nin ilettiği bilgiye göre: ‘Taşıtın sahipliğinin, kullanım hakkının veya taşıtın plakasının değişmesi durumlarında, taşıta takılı olan TTB’nin taşıtın yeni sahibi veya işletmecisi tarafından değiştirilmesi gereklidir.’ Bu açıklamaya bizim yorumumuz, kiralık araç sahipliği olan firmalar TTB taktırarak vergiden yararlanabilir yönündedir. Ancak aracı bu firmalardan kiralayan kullanıcılar yani kullanım hakkını elinde tutanlar vergiden yararlanmak isterlerse TTB değişikliği yapmak durumundalar. Bu konuyla ilgili daha net bilgiler gelmesi halinde sizleri de bilgilendireceğiz.
14. Forklift / İş Makinası nasıl olacak?
Akıllı Anahtarlık cihazı ile yakıt alan jeneratör iş makinesi gibi araçlar bidona yakıt alıyor, nasıl bir yol izlenecek? Tebliğde forklift ve iş makinaları için detay bir bilgilendirme olmamakla birlikte, yeni bir bilgi gelene kadar mevcut düzende olduğu gibi bu araçlar Akıllı Anahtarlık seçeneği ile yakıt ikmaline devam edeceklerdir. Bidona yakıt alımı da yeni bir bilgi gelene kadar mevcut düzende olduğu gibi emniyetten alınan belge ile devam edecektir.
15. Karayolları taşımacılığı yapan ve dökme akaryakıt alan firmalara, yakıtlarını gider olarak kullanabilmek için UTTS taktırma zorunluluğu geldi mi? / Nakliye firması olup deposu olan firma var burada UTTS taktırmak zorunda mı ?
Toptan veya TTS alımından bağımsız olarak tüm ticari araçlara UTTS cihazı taktırma zorunluluğu getirilmiştir.
16. TTS, Pratik Kart, Partner Card ürünlerine ait web sitelerinde ekranlar değişecek mi?
Evet, yeni sisteme göre hem rapor alanları hem de ekranlar güncellenecektir. Bunu sizlere e-posta ile duyuracağız, siz de güncellemeler geldikçe ve kullanımlara başlayınca görebileceksiniz.
17. UTTS cihaz montajı ne kadar sürüyor, montaj sonrası bakım gerekli mi?
TTB (Taşıt Tanıma Birimi) cihaz montajının ortalama 15 dakika sürdüğüne dair bilgilendirme yapılmıştır. UTTS sonrası bakım ve kontrol gerekmeyeceğini yorumlamaktayız. Bunun dışında ek bir bilgi Darphane tarafından paylaşılmadı.
18. Pratik Kart uygulamasında örneğin personeline jest veya farklı bir amaçla vermek isteyen firmalar olabiliyor bireysel kullanamayacağı için farklı bir ürün olacak mı?
Hayır, farklı bir ürün olmayacak. Pratik Kart bireysel kullanımlara sunulmaya devam edecek. Henüz bu konuda ek bir düzenleme getirilmemiştir. Mevcut düzenlemeye göre firmalar Pratik Kart’ı bireysel kullanım amacıyla kullanabilmektedir. Farklı bir düzenleme gelirse bilgi vereceğiz.
19. Şirketime aldığım araç üzerinde UTTS cihazı varsa mevcut cihazı kullanabiliyor muyum yoksa yeniden bir cihaz almalı mıyım?
Darphane’nin ilettiği bilgiye göre: Taşıtın sahipliğinin, kullanım hakkının veya taşıtın plakasının değişmesi durumlarında, taşıta takılı olan TTB’nin taşıtın yeni sahibi veya işletmecisi tarafından değiştirilmesi gereklidir. Dolayısıyla araç üzerinde UTTS birimi varsa mevcut cihazı kullanamazsınız. Yeni bir cihaz alınmalıdır.
20. UTTS sisteminde ödeme nasıl olacak?
UTTS’li araç, bir taşıt tanıma sistemine bağlı ise ödemesi mevcut sistemde olduğu gibi, anlaşmasının olduğu akaryakıt dağıtım şirketinin ödeme araçları ile olacaktır. Eğer bir akaryakıt dağıtım firması ile anlaşması yoksa nakit veya kredi kartı ile ödeme yapmalıdır. Faturalar ve istasyon fişleri için GİB’den detaylı bilgi/teknik kılavuz beklenmektedir. Fatura ve fiş detayları buna göre düzenlenecektir.
21. UTTS cihazının tüketim takibini ben nasıl yapabılırım. Web entegrasyonlarında değişiklik olacak mı?
Web entegrasyonu ile tüketim takibi UTTS’li cihazların yapılabilecektir. Mevcut düzen devam edecek olup, Web hizmetler UTTS’li araçlar için revize edilecektir.