Petrol Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Petrol kelimesi kaya yağı anlamına gelir.  Yunan dilindeki petra  ve Latince oleum sözcüğünün birleşmesinden oluşur. Zeminden sıvı formda delindiğinde ham petrol denir. İnsanlar 4000 yıldır varlığını biliyorlar. Ancak, ilk kez ham petrol zeminden 2500 yıl önce Çin'de çıkarılmıştır ve dünyanın ilk ham petrol kuyusu ABD'nin Pennsylvania kentinde açıldı sadece 1859 yılında.

Petrol veya madeni yağ, Hindistan'ın kömürden sonraki en büyük enerji kaynağıdır. Çeşitli imalat endüstrileri için ısı ve aydınlatma gücü, makine yağları ve hammaddeler sağlar. Sentetik tekstil, gübre ve çok sayıda kimya endüstrisi için petrol rafinerileri işlev görür. 

Hindistan'ın petrol oluşumlarının çoğu, üçüncül yaştaki kaya oluşumlarındaki antiklinaller ve fay hatları ile ilişkilidir. Benzinin çorak tepelerde, antiklinallerde veya tepelerde görülür.

Petrol Nasıl Oluşur?

  • Petrol, ölü bitki ve hayvanların kalıntılarından oluşur.
  • Bitkiler ve hayvanlar öldüğünde, deniz tabanına batar ve yerleşerek orada petrole dönüşmeye başlarlar.
  • Milyonlarca yıl önce, bu ölü vahşi yaşam ve bitki örtüsü çürümüş ve kum ve silt ile karışmıştır.
  • Bazı bakteriler bu organik maddenin ayrışmasına yardımcı oldu ve bazılarında kimyasal değişimlere neden olur.
  • Büyük ölçüde karbon ve hidrojenden oluşan madde, denizin dibinde yeterli oksijen olmadığından, madde tamamen ayrışamazdı. Kısmen ayrışan madde deniz tabanında kalır ve sonunda birden fazla kum ve silt tabakası ile kaplanır.
  • Bu gömme milyonlarca yıl sürer ve son olarak, yüksek sıcaklık ve basınç nedeniyle, organik madde tamamen ayrışır ve petrol oluşturdu.

Petrol Rafineri

Petrol rafinerileri, çok sayıda işleme ünitesi ve yardımcı üniteler ve depolama tankları gibi yardımcı tesisatları içeren çok büyük endüstriyel komplekslerdir. Bu rafinerinin, rafinerinin yeri, hedef ürünler ve ekonomik hususlar tarafından büyük ölçüde dikte edilen rafine etme süreçleri ve kendi özel düzenlemesi vardır.

Bir petrol rafinerisi, ham petrolün çıkarıldığı ve nafta, benzin, jet yakıtı, asfalt temeli gibi daha değerli ürünlere dönüştürüldüğü endüstriyel bir üretim tesisidir. Üç şekilde form verilir, ısıtma maddesi, petrol gazyağı ve sıvılaştırılmış gaz. Petrol rafinerileri genellikle devasa, geniş boru hatlarına sahip, aralarında sıvı akışları tutan geniş endüstriyel tesislerdir.

Petrol, gaz, benzin, dizel, gazyağı, yağlama yağı, parafin mumu vb. gibi birçok maddenin bir karışımıdır.

Bu bileşenler farklı amaçlara hizmet ettiğinden, bunları ayırmak veya başka bir deyişle ham petrolü rafine etmek önemlidir. Çeşitli petrol bileşenlerinin ayrılması sürecine petrol arıtımı denir.

Bu petrol rafinerilerinde yapılır. Üç aşamalı bir süreçtir.

İlk adım, ham petrolün çeşitli bileşenlere damıtma işlemi. Daha ağır bileşenler altta yerleşmiş halde kalırken, daha hafif bileşenler buhar olarak yükselir veya sıvı olarak kalır.

Daha sonra, hala oldukça ağır olan bu bileşenler gaz, benzin ve dizele dönüştürülür. Böylece, bir sonraki adım dönüşümdür.

Bunların belirli safsızlıkları vardır, bu nedenle son adım, çeşitli ürünlerin saf formlarını elde etmek için iyileştirildiği bilinmektedir.

İşleri farklı bileşenlere ayırmanın en eski ve en yaygın yolu damıtma, kaynama sıcaklığı farklarını kullanarak yapılmaktır. Bu işlem fraksiyonel damıtma olarak bilinir. Ham petrolü ısıtırsınız, püskürtmesine izin verirsiniz, sonra buharı yoğunlaştırırsınız.

Dönüştürme adı verilen bir yöntemde yeni yöntemler, başkalarını üretmek için belirli fraksiyonlar üzerinde kimyasal işlemeyi kullanır. Örneğin, kimyasal işleme daha uzun parçaları daha kısa parçalara bölebilir. Bu, bir rafinerinin benzin talebine bağlı olarak dizel yakıtı benzine dönüştürmesini sağlar.

© 2016 ECE Petrol // All rights reserved.

FNP