Ham petrol olarak da adlandırılan petrol, dünya yüzeyinin altında bulunan ve yakıta rafine edilebilen doğal olarak oluşan bir sıvıdır. Fosil yakıt, petrol, organik maddenin zaman içinde ayrışmasıyla yaratılır ve elektrikli araçlara, ısıtma ünitelerine ve makinelere yakıt olarak kullanılır veya plastiklere dönüştürülebilir.
Dünyanın büyük bir kısmı birçok mal ve hizmet için petrole dayandığından, petrol endüstrisi dünya siyaseti ve küresel ekonominde çok önemli rol oynar.
Ham petrol çıkarma, petrolün işlenmesi ve bulunabilirliği dünya ekonomisinin ve jeopolitiğinin dinamo gücüdür. Dünyadaki en büyük şirketlerin birçoğu dünyada petrolün çıkarılması ve işlenmesi ile ilgilenir veya plastik, gübre, otomobil ve uçaklar dahil olmak üzere petrol bazlı ürünler üretir. Petrol, farklı moleküler ağırlıklarda hidrokarbonlar içerir ve petrol ne kadar yoğun olursa, işlenmesi o kadar zorlaşır ve daha az değerli olur.
Petrol, küresel tüketicilere ulaşım, ısı, ışık ve plastik sağlar. Çıkarılması kolaydır, ancak yenilenemeyen, sınırlı bir enerji kaynağıdır. Petrol yüksek güç oranına sahiptir ve taşınması kolaydır.
Bununla birlikte, ekstraksiyon işlemi ve petrol kullanımının yan ürünleri çevre için toksiktir. Sualtı sondajı sızıntılara, su altı yaşamını etkileyebilir. Petrol kullanılarak atmosfere salınan karbon sıcaklıkları arttırır ve küresel ısınma ile ilişkilidir.
Artılar:
Eksileri:
Sınıflandırma
Petrol, delindiği coğrafi konum, kükürt içeriği ve API yerçekimi, yoğunluk ölçüsü dahil olmak üzere üç kategoriye ayrılır.
Rezerv:
Jeologlar, kimyagerler ve mühendisler, sismik yansımayı kullanarak petrole sahip coğrafi yapıları araştırırlar. Bir rezervin çıkarılabilen ve rafine edilebilen yerinde ham haldeki sıvısı, petrol rezervleridir.
Petrol, algler, bitkiler ve bakteriler gibi ölü organizmaların dönüşümü ile milyonlarca yıl boyunca oluşan bir fosil yakıttır, kaya oluşumlarının içinde sıkışıp kaldığında yüksek ısı ve basınç yaşadı.
Petrol yenilenebilir bir enerji kaynağı değildir. Sonu olan bir fosil bir yakıttır.
Alternatifler rüzgar, güneş ve biyoyakıtları içerir. Rüzgar enerjisi, enerji yaratmak için rüzgarın gücünü kullanmak için rüzgar türbinlerini kullanır. Güneş enerjisi güneşi bir enerji kaynağı olarak kullanır ve biyoyakıtlar bir güç kaynağı olarak bitkisel yağlar ve hayvansal yağ kullanır.
Doğal gaz ve petrol sızıntıları şeklinde petrolün küçük yüzey oluşumları erken zamanlardan beri bilinmektedir. Eski Sümerler, Asuriler ve Babilliler ham petrol, bitüm ve asfaltı büyük sızıntılardan 5.000 yıldan uzun bir süre önce toplayıp kullanmaya başlamıştır. Sıvı yağ ilk ilaç olarak eski Mısırlılar tarafından, muhtemelen bir yarayı kapama, merhem ve müshil olarak kullanılmıştır. Asurlar bitümleri hukukçuların başına dökerek bir ceza aracı olarak kullandı.
Petrol, siyah altın olarak adlandırılır. Bu ismin kendisi, insanlar için öneminin bir göstergesidir. Ham petrol tüm malların annesidir. İlaç, plastik, benzin, sentetik kumaşlar vb. gibi çeşitli ürünlerin imalatında yapımında kullanıldığı için bu adı alır. Petrol 1950'lerden beri dünyanın önde gelen enerji kaynağı olmuştur. Petrol, kaya oluşumlarında doğal olarak oluşan bir sıvıdır. Bu, hidrokarbonların farklı moleküler ağırlıklarının yanı sıra diğer organik bileşiklerin bir karışımından oluşur. Petrol tarafından üretilen bazı kimyasal bileşikler de diğer fosil yakıtlardan elde edilir. Petrokimya esas olarak dünyadaki birkaç üretim tesisinde üretilmektedir. Petrol ayrıca farmasötikler, çözücüler, gübreler, böcek ilaçları, sentetik kokular ve plastikler de dahil olmak üzere birçok endüstriyel ürün için hammaddedir.
© 2016 ECE Petrol // All rights reserved.