Akaryakıt Çeşitleri

Akaryakıt Çeşitleri

Akaryakıt çeşitleri; yakıt ihtiyacı ortaya çıktığında tüm kullanıcıların en avantajlı ve ekonomik kriterlere uygun seçeneklerini aradığı, bu sayede de tasarruf etmeyi amaçladığı ifadeyi kapsamaktadır. Günümüzde çeşitli olan akaryakıt türlerinin ortaya çıkardığı büyük bir sektör mevcuttur. Toptan akaryakıt da satın alınabilmektedir. Akaryakıt çeşitleri, bunlar ile ilgili her ayrıntıya bu yazımızda ulaşabilirsiniz.

Akaryakıt çeşitleri dendiğinde en öne çıkanlarından biri; şüphesiz ki lpg gazıdır. Lpg’nin avantajları ve güvenli kullanımı sayesinde oldukça popüler bir yakıt olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında diğer akaryakıt çeşitleri ve bunlara dair özellikleri, ilgili yazımızda bulabilirsiniz.

Akaryakıt tüketim ihtiyacı fazla olan, buna bağlı satın alması da yüklü olan şirketler, akaryakıt ihtiyacını toptan olarak gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde motorin, benzin ve fuel-oil gibi akaryakıt türleri, kolaylıkla alınabilmektedir. Akaryakıt çeşitleri, arzu ettiğiniz şehirde ve lokasyonda temin edebilmeniz kolaylığını sunmaktadır.

Akaryakıtın Hayatımızdaki Önemi

Akaryakıt; hayatımızın fazlası ile önemli bir bölümünde yer almaktadır. Hatta gizli bir kahraman diyebiliriz akaryakıt için. Bu yakıt, birçok kolaylığı beraberinde getirmektedir. Günlük hayata katkıda bulunan, konforlu yaşam alanı oluşturmaya da yardımcı olan akaryakıt, detaylandırılmalıdır. Akaryakıt nedir? Ve Akaryakıt çeşitleri nelerdir? Soruları önem kazanmaktadır.

Dizel, lpg ya da benzin bu yakıtların her birinin tercih edilme sebepleri bulunmaktadır. Her yakıtta eksiler olduğu kadar artılar da vardır. Ve bunlar kullanım amacına, gereksinime göre de farklılık gösterebilmektedir. Günümüzde akaryakıtın her geçen gün hayatımızda daha fazla yer kaplaması, akaryakıt türlerini araştırmaya yöneltmektedir. Bunun dışında kurşunlu ve kurşunsuz benzin seçenekleri de merak edilmektedir.

Tüm akaryakıt türleri ve her seçeneği ele almak, en doğrusu olacaktır. Bu sayede sizin için en ekonomik ve ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi sağlayacak yakıtı seçebilirsiniz. Araçlarda tercih edilen yakıt türlerini saymamız gerekir ise; dizel, benzin, LPG diyebiliriz. Arzu edildiğinde; dizel, benzin, lpg türleri kendi aralarında değiştirilebilmektedir. Kısaca örnek verilecek olur ise benzinli bir araç örneği verebiliriz. Örneğin; benzin ile çalışan bir araç, istendiği taktirde LPG’ye çevrilebilmektedir.

Akaryakıt Çeşitleri Nelerdir

Akaryakıt çeşitleri; dizel, benzin, lpg olarak açıklanabilmektedir. Akaryakıt, genel olarak petrol ürünlerinden elde edilen özel bir malzemedir. Söz konusu yakıt türü kütleli hidrokarbonlardan oluşur. Bu karben, asfalten, karbür ve ayrıca çeşitli organik bileşikler olabilir. Bu çeşitliliğin kendisi iki büyük gruba daha ayrılmıştır: Akaryakıt ile Dizel, en önemlileridir.

Birinci grubun akaryakıtları doğası gereği ağır bir yağ şeklidir. Çoğu zaman, bu tür tüm malzemeler farklı türdeki tarımsal işletmelerin eski kazan dairelerinde kullanılmaktadır. Bazen ticari işletmeler tarafından ofisleri veya departmanları ısıtmak için kullanılmaktadır. Dizel yakıt genellikle özel veya hatta çok katlı evlerin ısıtılması için satın alınır. Saf bir akaryakıttan (kırmızı dizel) daha fazla saflaştırmakta ve kolaylıkla farklıdır.

Bu malzemenin kullanılması doğrudur. Kazanlar için yakıt kalitesi genellikle konut binasının veya üretim salonunun bulunduğu bölgede bazı durumlarda geçerlidir. Akaryakıt çok ucuzdur, ancak yanması oldukça kirleticidir. Ek olarak, yanıcılığı nedeniyle bu tür yakıtların depolanması oldukça zordur. Ve bu da genellikle ucuz olmaması anlamına gelmektedir.

Benzinlerin Özellikleri Nelerdir

Akaryakıt çeşitleri birçok seçeneği içerisinde barındıran geniş bir skalada değerlendirilmektedir. Ve bu çeşitler arasında en yüksek verim de benzin türündedir. Piyasada birçok araç türü günümüzde sıklıkla benzin kullanmaktadır. Bu yakıtın tabii ki avantaj ve dezavantajları vardır. Akaryakıt çeşitleri arasında olan benzin kullanıldığında fiyatlar düşük olabilmektedir. 

Fakat benzinli araçlar, kilometrede yakmış olduğu yakıt miktarı açısından daha düşük kullanım sağlar. Dizel ve LPG kullanan araçlara oranla bu miktar daha düşüktür. Ancak, böyle olmasına rağmen benzin fiyatları yükseldiğinde, bu durum dezavantaja çevrilmektedir.

Dizel Nedir

Akaryakıt çeşitleri arasında olan dizel, fazlası ile tercih edilmektedir. Eğer dizel kullanıyorsanız, bazı avantajlarınız olduğunu söyleyebiliriz. Dizel aracınız var ise benzin ile çalışan araçlarla kıyaslayabilirsiniz. Ve buna göre çok daha ekonomik olan bir tercih yapmışsınız anlamına gelmektedir. Akaryakıt pompa çeşitleri şeklinde arama yapabilirsiniz. Bu sayede akaryakıt türleriyle alakalı birçok detaya erişim sağlayabilirsiniz.

Dizel araçlar, benzinli araçlara oranla motora daha fazla dönme sağlamaktadır. Ve bunun için de bu araçların hızlanmaları da çabuk olmaktadır. Depodan tasarruf etmeyi sağlayan özellik, tam olarak budur. Tercih edilen yakıt türü, gereksinimlere göre şekillenmektedir.

Tercih edilen akaryakıt çeşitleri, kullanıcı açısından çok önemlidir. Çünkü, buna göre araç performansında değişiklik görülebilmektedir. Örneğin; bio-dizel türü, motorin veya siyah dizel araçlar için performansı diğerlerine oranla düşürmektedir. Sizin için en uygun akaryakıt çeşidi, küçük bir araştırma ile seçilebilmektedir.

Lpg Nedir ve Özellikleri Nelerdir

Lpg gazı; günümüzde çok tercih edilen ve birçok alanda güvenle kullanılabilen bir yakıttır. Shell akaryakıt çeşitleri arasında yer alan Lpg’nin detaylarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • LPG (veya LPG Gazı), Sıvılaştırılmış Petrol Gazı veya Sıvı Petrol Gazının kısaltmasıdır.
  • LPG ürünleri, basınçlandırma yoluyla sıvılaştırılmaktadır. Ve yaygın olarak yakıt olarak kullanılan bir grup yanıcı hidrokarbon gazından oluşur.
  • LPG, doğal gaz işleme ve petrol rafinasyonundan gelir.
  • LPG gazlarının tümü nispeten düşük basınçlarda sıvıya sıkıştırılabilmektedir.
  • Isıtma gazları, pişirme, sıcak su ve araçlarda kullanılmaktadır. Araçlarda kullanımı, avantajları sayesinde çok yaygınlaşmaktadır. Bunların yanı sıra soğutucu akışkanlar, aerosol iticiler ve petrokimya hammaddeleri olarak yakıt için sıklıkla kullanılmaktadır.
  • Sıvılaştırılmış gaz genellikle küçük barbekü gaz şişelerinden daha büyük gaz tüplerine kadar detaylandırılabilmektedir. Ve sıvılaştırılmış gaz depolama tanklarına kadar değişen çelik kaplarda sıvı olarak depolanır.
  • LPG, propan, bütan, izobütan ve üç LPG gazının karışımlarını içeren yanıcı hidrokarbon gazlarının karışımıdır. Akaryakıt çeşitleri arasında oldukça fazla kullanıcı tarafından tercih edilmektedir.

© 2016 ECE Petrol // All rights reserved.

FNP